Digitalna kolekcija "Petar II Petrović Njegoš"Pratite nas:

Projekat Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Digitalna kolekcija Petar II Petrović Njegoš realizovan je povodom 200 godina od rođenja najznačajnijeg crnogorskog pjesnika, vladara i mislioca, Petra II Petrovića Njegoša.

Digitalna kolekcija ima za cilj da se široj naučnoj i kulturnoj javnosti predstave najznačajnija Njegoševa djela, kao i djela o Njegošu, iz zbirki Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Do sada je o Njegoševom životu, radu i umjetničkom stvaralaštvu objavljeno na desetine hiljada članaka, studija, monografskih publikacija, a izrada i prezentacija digitalne kolekcije Petar II Petrović Njegoš podrazumijeva formiranje kolekcije koja obuhvata prva izdanja Njegoševih djela („Gorski vijenac”, „Luča mikrokozma”, „Šćepan Mali”, „Svobodijada”), rukopise „Gorskog vijenca” i „Bilježnice”, odabrane prevode Njegoševih djela, izbor literature o Njegošu, izabranu prepisku, biografiju, plakate za predstave i filmove koji su rađeni po Njegoševim djelima, kao i adaptacije Njegoševih djela. Tako su, na primjer, digitalizovana dva značajna plakata za film „Lažni car“ koja su radili poznati slikari Aleksandar Aco Prijić i Anton Lukateli, ali i veliki broj afiša koje su najavljivale predstave mnogih priznatih reditelja koji su u drugoj polovini XX vijeka bavili prevashodno Gorskim vijencem i Lažnim carem Šćepanom malim. Između ostalog, digitalizovana su i djela Lavrova iz 1887, Rovinskog iz 1889, Alojza Šmausa 1927, zatim djela koji su se bavili Njegoševim genijem, ali i Enciklopediju Njegoš koja je štampana prije sedam godine.

Njegoševo vrijeme, mjereno literarnim, filozofskim i duhovnim časovnikom, traje već dva puna vijeka. U Crnoj Gori i izvan njenih prostornih granica Njegoševo ime je odavno postalo sinonim za mudrost, a njegova djela amblem inspirativne književnosti univerzalnog značaja.

Spisak knjiga, studija, doktorskih disertacija, eseja, članaka o Njegošu uvećava se svakodnevno, i zato su sva bibliografska istraživanja ograničena na određeni period. Bibliografija o Njegošu do sada sadrži više od 34.000 bibliografskih jedinica, od čega je oko 700 monografskih publikacija na jezicima juznoslovenskih naroda i oko 1800 jedinica na stranim jezicima.

2023 Digitalna biblioteka Crne Gore.